Hajimirrahim S D. Solutions of Establishing and Institutionalizing the Commercialization System of Technological Achievements, Case Study: Agricultural Research and Education Centers in Ministry of Agriculture, Jahad. jea. 2022; 9 (17) :1-14
URL:
http://jea.sanru.ac.ir/article-1-252-fa.html
حاجی میررحیمی سید داود. راهکارهای استقرار و نهادینه سازی نظام تجاری سازی دستاوردهای فناورانه کشاورزی مورد مطالعه: مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی وزارت جهادکشاورزی. راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی. 1401; 9 (17) :14-1
URL: http://jea.sanru.ac.ir/article-1-252-fa.html
عضو هیئت علمی و دانشیار سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده: (113 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف : بی تردید رمز ماندگاری مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ایران در عرصه پژوهش، آموزش و توسعه منابع انسانی، حرکت بر مدار بازارمحوری و تأمین تقاضای بازار بخش کشاورزی به دستاوردهای فناورانه و نیروی انسانی توانمند میباشد. هدف تحقیق دستیابی به راهبردها و روش های تسهیل و تسریع روند توسعه فعالیتهای تجاری سازی دستاوردهای فناورانه در مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی بود.
مواد و روش ها: این تحقیق با توجه به نوع هدف، به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری شامل اعضای هیأت علمی آموزشی و پژوهشی و مدرسین مراکز یاد شده بود که پس از تعیین حجم نمونه تحقیق به تعداد 190 نفر و بهرهگیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی تحقیق اجرا شد. برای تأیید اعتبار ظاهری ابزار سنجش از دیدگاه 10 نفر از متخصصین حوزه تجاری سازی یافته های تحقیقاتی و برای تأیید پایایی نیز از آزمون کرونباخ آلفا استفاده شد.
یافته ها: نتایج آزمون منویتنی نشان داد که اختلاف معنیداری بین «میانگین اهمیت راهکارهای استقرار و نهادینه سازی نظام تجاریسازی» با «میانگین اجرای کنونی» آنها وجود دارد و غالب این راهکارها در سطح مناسبی اجرا نمیشوند. نتایج تحلیل عاملی نیز نشان داد که سه عامل اصلی « قابلیتهای تجاریسازی مدرسین، محققین، دانشجویان و دانشآموختگان مراکز و زیرساختهای فناوری» (با مقدار ویژه 8/75 و درصد واریانس27/36 درصد)، «گروهگرایی و تعاملات مراکز با مؤسسات آموزشی-پژوهشی داخلی و خارجی» (با مقدار ویژه 6/11 و درصد واریانس19/1 درصد) و «مشارکت در نمایشگاهها و ارائه مشاوره کارآفرینی و تجاری سازی» (با مقدار ویژه 6/1 و درصد واریانس 19/07 درصد)، بیش از 65/5 درصد واریانس کل راهکارهای استقرار و نهادینه سازی نظام تجاری سازی دستاوردهای فناورانه را تبیین کرده اند.
نتیجه گیری: توسعه قابلیتهای تجاری سازی محققین از طریق برنامه ریزی پودمان های آموزشی تجاری سازی و برنامه ریزی برای عضویت مراکز در انجمنها و اتحادیه های علمی و فناوری داخلی و خارجی و برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه ایده (استارتاپ) و شبکه سازی تولید تا تجاری سازی از مهمترین راهکارهای استقرار و نهادینه سازی نظام تجاریسازی دستاوردهای فناورانه کشاورزی ارزیابی شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
کارآفرینی در کشاورزی دریافت: 1399/11/10 | پذیرش: 1400/7/26 | انتشار: 1401/5/3