Journal of Entrepreneurial Strategies in Agriculture
راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
jea
Agriculture
http://jea.sanru.ac.ir
1
admin
2538-3426
2676-4563
10.61186/jea
fa
jalali
1393
1
1
gregorian
2014
4
1
1
1
online
1
fulltext
fa
بررسی معیارهای مؤثر بر ارزیابی فرصت های کارآفرینی در صنایع غذایی ارگانیک
The Survey of Effective Criteria on Evaluating Entrepreneurial Opportunities in the Organic Food Industry
عمومى
General
پژوهشي
Research
<p style="direction: rtl;"> <strong> ارزیابی مناسب فرصت­های کارآفرینی می­تواند به بالا رفتن احتمال موفقیت کسب ­و کار و سهل­انگاری در این فرآیند می­تواند به شکست آن بیانجامد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی معیار­های اثر­گذار بر ارزیابی فرصت­های کارآفرینی در صنایع غذایی ارگانیک و تعیین میزان اهمیت هر یک از این عوامل در تصمیم­گیری نهایی است. جامعه ­آماری تحقیق شامل کارآفرینان صنایع غذایی ارگانیک در استان </strong><strong>­ </strong><strong>های گلستان، اصفهان، مرکزی، خراسان ­رضوی و گیلان در سال 1392 بوده که با توجه به جدول کرجسی ­و­ مورگان 16 نفر از آنها از طریق نمونه­گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه استاندارد، ابزار گردآوری داده­ها بوده که روایی صوری آن بر اساس نظر جمعی از متخصصان و پایایی آن نیز از طریق محاسبه نرخ ناسازگاری (برابر 08/0) تأیید شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده­ها نشان داد که معیار صنعت و بازار مهم­ترین معیار در ارزیابی فرصت </strong><strong>­ </strong><strong>های کار­آفرینی بوده و معیارهای صنعت و بازار ارگانیک، ویژگی­های کارآفرین، ویژگی­های تیم کارآفرین، مالی و فنی به ترتیب در درجه­ی اهمیت بعدی قرار دارند. چارچوب ارائه شده در این پژوهش که بیانگر معیارهای مؤثر بر ارزیابی فرصت­های کارآفرینی است، راهنمایی برای تحقیقات پیمایشی آتی تلقی می­گردد. </strong></p>
<p><span class="longtext"><span 12pt="" 222222="" ar-sa="" calibri="" en-us="" major-bidi="" new="" times="" white="">Correct evaluation of entrepreneurial opportunities could enhance the likelihood of success and neglecting of this process could cause business failure. This study seeks to identify what are the significant factors in the evaluation of business opportunities in organic food industry and what is the degree of the importance of each factor. The research statistical populations were entrepreneurs of organic food industry in Golestan, Isfahan, Markazi, Gilan and Khorasan in 2013, that 16 of them </span><span 12pt="" ar-sa="" calibri="" en-us="" major-bidi="" new="" times="" white="">selected based on <span style="color: rgb(34, 34, 34);"><font face="Times New Roman" size="3" style="background-color: rgb(255, 255, 255);">Krejcie and Morgan tables. The most important tool of data collection was the standard questionnaire, whose validity was confirmed by specialists and its reliability was computed using Inconsistency ratio (0.08), which shows its reliability. The results indicated that evaluation of the business opportunities in organic foods sector include five factors and thirty-two sub factors. The most important factor is market and the organic segment, characteristics of the entrepreneur, financial, investment and technology, are prioritized respectively. The proposed framework in this paper which indicates the main criteria on evaluating entrepreneurial opportunities is a good reference for future survey researches. </font></span></span></span></p>
فرصت کارآفرینی, ارزیابی فرصت, صنعت غذایی ارگانیک, ساختار سلسله مراتبی
Entrepreneurial Opportunity, Opportunity Assessment, Organic Food Industry, Analytic Hierarchy Process
15
24
http://jea.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-2&slc_lang=fa&sid=1
Jahangir
Yadollahi Farsi
جهانگیر
یداللهی فارسی
10031947532846001136
10031947532846001136
No
University of Tehran
دانشگاه تهران
Gholamhossein
Hosseininia
غلامحسین
حسینی نیا
10031947532846001137
10031947532846001137
No
University of Tehran
دانشگاه تهران
Mojdeh
Asadollahi Shad
مژده
اسداللهی شاد
10031947532846001138
10031947532846001138
Yes
University of Tehran
دانشگاه تهران