دوره 5، شماره 9 - ( بهار و تابستان 1397 )                   جلد 5 شماره 9 صفحات 30-37 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

razikordmahaleh L, larijani M. Exploration of Structure of Identification and Prioritize of Green Job for Agriculture and Rangeland Sectors: A Grounded Theory Study. jea. 2018; 5 (9) :30-37
URL: http://jea.sanru.ac.ir/article-1-134-fa.html
رضی کردمحله لادن، لاریجانی مریم. تببین ساختار شناسایی و اولویت دهی مشاغل سبز در حوزه کشاورزی و مرتع: یک مطالعه گرندد تئوری . راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی. 1397; 5 (9) :30-37

URL: http://jea.sanru.ac.ir/article-1-134-fa.html


دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:   (482 مشاهده)
شناسایی و توسعه مشاغل سبز در حوزه کشاورزی و مرتع می ­تواند اقتصاد روستایی و محیط زیست را احیا کند. مشاغل سبز به­ عنوان راهکار اصلی برای حل بحران­ های جهان در اقتصاد و محیط زیست کنونی و حرکت به­ سوی اقتصاد پایدارتر و جامعه ­ای که محیط زیست نسل­ های کنونی و آینده را حفظ می­ کند مورد توجه سیاست­ گزاران قرار گرفته است. در این راستا، این مطالعه درصدد است با رویکرد تفسیرگرایانه و با استفاده از رهیافت چندعلتی، به مطالعه شناسایی و درجه ­بندی مشاغل سبز در  حوزه کشاورزی  و مرتع بپردازد. روش مطالعه کیفی و در چارچوب نظریه‌پردازی داده‌بنیاد-گرندد تئوری است. با توجه به ماهیت میان‌رشته‌ای موضوع، مصاحبه نیمه‌ساختاریافته، در سال 1395 با 50 خبره محیط زیست در سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداری، اعضاء هیأت علمی دانشگاه­ ها، سازمان جنگل­ ها، مراتع و آبخیزداری، ادارات جهاد کشاورزی و سازمان­ های مردم ­نهاد در مباحث مربوط به چگونگی اثر ارزش بر کنش، صورت گرفته است. نمونه، به‌صورت هدفمند و همراه با روش گلوله برفی انتخاب شده و مصاحبه‌ها تا حد اشباع نظری انجام شد. یافته‌های به‌دست‌آمده از تحلیل داده‌ها در این سه مرحله نشان می‌دهد که هم‌افزایی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست می‌توانند منجر به شغل سبز شوند. شغل سبز، از عوامل زمینه‌ای و ساختاری تأثیر می­ پذیرد.
متن کامل [PDF 2389 kb]   (130 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تحقیق و توسعه و نوآوری
دریافت: 1396/6/22 | پذیرش: 1397/12/19 | انتشار: 1398/1/21

فهرست منابع
1. Assadzadeh, A., H. Imani and M. Shali. 2015. Spatial inequalities associated with the development of agricultural sector in east azerbaijan province. Space Economics and Rural Development Journal, 12(4): 41-54. [DOI:10.18869/acadpub.serd.4.12.41]
2. Corbin, J.M. and A. Strauss. 2008. Basic of qualitative research: techniques and procedure for development grounded theory. Washington, DC: Sage Publication. [DOI:10.4135/9781452230153]
3. Daly, E., M. Pieterse and J. Medhurst. 2011. Evaluating the potential for Green Jobs in the next Multi-annual Financial Framework. London, GHK. http://www.birdlife.org/eu/pdfs/Green-Jobs.pdf.
4. Eshraqhi Samani, R., T. Karimi, M. Vahedi and T. Saydeh. 2016. Challenges of rural entrepreneurship in ilam province. Journal of Entrepreneurial Strategies in Agriculture, 3(5): 63-57.
5. European Commission. 2014. Green employment initiative: tapping into the job creation potential of the green economy. Brussels, report 446. http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2015-0204_EN.html?redirect.
6. Farzamand, H. and P. Kianpur. 2015. A study of the long-term relationship between economic development, labor and capital in Iran's agricultural sector. Proceedings of the 2nd National Conference on Necessities of Sustainable Growth and Development, Islamic Azad University of Arak (In Persian).
7. Godau, R. 2004. MAXQDA: qualitative data analysis software. Journal Qualitative Research, 4(1): 66-72.
8. Hassanzadeh, R., N. Allahyari, T. Khosravi, Y. Zaeri and M. Saremi. 2012. Development of an occupational cognitive failure questionnaire (OCFQ): evaluation validity and reliability. Journal of Iran Occupational Health. 9(1): 29-40 (In Persian).
9. Herren, H.R., M. Andrea, B. Zhuohua Tan and W. Patrick Binns. 2012. Green jobs for a revitalized food and agriculture sector. Report of Natural Resources Management and Environment Department Food and Agriculture Organization of the United Nations.
10. Leedy, P. and F. Ormrod.2001. Practical research: planning and design. 6th Edition, New Jersey: Pearson Education.
11. Malek Saeedi, H., A. Ajili and K. Rezaei Moghadam. 2009. Factors affecting the knowledge of agricultural experts in jihad-e-agriculture organization of khuzestan province toward organic agriculture. Journal of Economic Research in Agricultural Development of Iran, 40(2): 81-91 (In Persian).
12. Mardanshahi, M.M. 2017. Investigating educational needs of citrus gardeners to improve business (case study: sari township). Journal of Entrepreneurial Strategies in Agriculture, 4(7): 20-29.
13. McIntyre, B.D., H.H. Herren, J. Wakhungu and R.T. Watson. 2009. International assessment of agricultural knowledge, science and technology for Development. Global Report, Washington, DC: World Bank.
14. Nemes, N. 2009. Comparative analysis of organic and non-Organic farming systems: a critical assessment of farm profitability. Report of Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
15. Papzan, A., and N. Shiri. 2012. Study of barriers toward Development of Organic Farming. Journal of Space Economics and Rural Development, 1(1): 113-126 (In Persian).
16. Paull, J. 2010. From france to the world: the international federation of organic agriculture movement (IFOAM). Social Research anf Policy, 1(2): 93-102.
17. Poursaeed, A., R. Eshragi, A. Fathi and M. Sharifirad. 2014. The Knowledge of agricultural ministry experts on organic agriculture. Health Research Journal, 9(3): 320-33 (In Persian).
18. Sharifzadeh, M.Sh. 2015. Entrepreneurial sustainable agriculture: in search of a facilitating approach for developing entrepreneurial agro-enterprises. Promotion of Entrepreneurship in Agriculture Journal, 1(1): 103-129 (In Persian).
19. Sharma, A.K. 2005. A handbook of organic farming. Agrobios, India.
20. Sorouri, R., E. Rashidi and A. Hesari. 2013. Assessing the extent of development of socio-economic structures cities of east azarbaijan province. Geography Journal, 10(35): 57-82.
21. Strauss, A. and J. Corbin. 1990. Basics of qualitative research: grounded theory procedures and techniques. . Thousand Oaks, CA, US: Sage Publications.
22. UNEP. 2008. Green jobs: towards decent work in a sustainable, low-carbon world. Report of Worldwatch Institute.
23. Yaghoubi, J. and A. Nasseri. 2010. Review of the strategies for protecting organic farming workers in Iran. The First National Conference on Sustainable Agriculture and Healthy Crop Production, Isfahan, Iran (In Persian).
24. Yaghoubi, J. and A. Javadi. 2015. Barriers to production of organic crops from viewpoint of agricultural jihad experts. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 24(1): 57-68 (In Persian).

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Entreneurship and Agriculture

Designed & Developed by : Yektaweb