مقدمه و هدف: تغییرات جمعیت، فناوری، ﺗورم، بیکاری، عدم ﺗوسعهیافتگی و دیگر عوامل محیطی، جامعه بشری را با چاﻟﺶهای بسیاری مواجه ساخته است. دوﻟتها، سازمانها و افکار عمومی در پاسخ به این مشکلات ﺗأکید بسیاری بر کارآفرینی داشته و از آن به عنوان موﺗور ﺗوسعه اقتصادی یاد میشود. ارائه هر گونه راهکار در راستای رفع چالشهای مذکور در وهله اول نیازمند شناسایی صحیح این مشکلات است. هدف از مطالعه حاضر بررسی، شناخت و دستهبندی بازدارندهها و موانع موجود بر سر راه توسعه فعالیتهای کارآفرینی صاحبان کسبوکارهای کشاورزی عضو صندوق کارآفرینی امید در استان فارس است.
مواد و روشها: در تحقیق توصیفی حاضر با استفاده از پیمایش به جمعآوری دادهها از طریق پرسشنامه پرداخته شده است. روایی پرسشنامه از طریق نظر اساتید کارآفرینی دانشگاه شیراز و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت. جامعه مورد مطالعه، اعضای صندوق کارآفرینی امید بوده که در دو سال اخیر از وام و خدمات صندوق اشتفاده کرده و در حال حاضر نیز دارای کسبوکارهای فعال در حوزههای مختلف کشاورزی هستند. از این میان، نمونهای تصادفی 70 نفره انتخاب شد.
یافتهها: متغیر اصلی پژوهش نیز یافتههای مطالعه نشان داد که موانع فردی-شخصیتی، موانع آموزشی، موانع اقتصادی، موانع مربوط به ساختار و سیاستگذاری و موانع محیطی-فرهنگی، پنج عامل اصلی بازدارنده در راهاندازی و توسعه فعالیتهای کارآفرینی اعضاء هستند. طبق نتایج، سطح هوشیاری کارآفرینانه پاسخگویان به عنوان بخش مهمی از عامل فردی-شخصیتی، در سطح متوسطی قرار دارد. میزان هوشیاری کارآفرینی برای صاحبان کسبوکار شاغل در شهر شیراز بالاتر از فعالین در مرودشت بود. پاسخگویان به لحاظ جنسیتی و حوزههای فعالیتی کاری از نظر سطح هوشیاری کارآفرینانه، تفاوت معناداری نداشتند.
نتیجهگیری: بر مبنای یافتههای پژوهش، موانع فردی-شخصیتی، به عنوان مهمترین بازدارنده در توسعه کسبوکارهای کارآفرینانه بود. از این میان، هوشیاری کارآفرینانه شامل مجموعه خصیصههای روانشناختی و مهارتی بود که یک فرد کارآفرین در صورت برخورداری از این ویژگیها، قادر به گسترش کسبوکار خود خواهد بود و در صورت ضعف در خصیصههای مرتبط با هوشیاری کارآفرینانه نیز در توسعه و رشد کسبوکار خود ناتوان بوده و با مشکلات و چالشهای بیش از سایرین مواجه خواهد بود. بنابراین، تدوین و برگزاری دورههای هدفمند آموزشی و مهارتی در خصوص تقویت ویژگیهای روانشناختی کارآفرینانه و همچنین اصول و روشهای بازاریابی، قوانین تجارت، مهارتهای فنی و مدیریتی در راستای بهبود فعالیتهای کارآفرینی اعضاء پیشنهاد شد. علاوه برآن، تقویت شبکهسازیهای اجتماعی و ارتقای سطح ارتباطات بینفردی و گروهیِ اعضای صندوقهای کارآفرینی امید در قالب تشکیل اتحادیه، معرفی و تشویق سالانه کارآفرینان برتر هر منطقه و برگزاری نشستها و گردهماییهای ادواری در استان و کشور نیز باعث کسب اطلاعات بهروز و جدید، مطلع شدن از اخبار روزانه جهان و بدنبال آن تشخیص فرصتهای سودآور خواهد شد که در نهایت، ارتقای سطح هوشیاری کارآفرینانه صاحبان کسبوکار را نیز به همراه خواهد داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
کارآفرینی در کشاورزی دریافت: 1401/10/29 | پذیرش: 1401/12/15