دوره 12، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1404 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 63-49 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadvand M, Azizifar A. (2025). Explaining the Obstacles to the Development of Agricultural Entrepreneurship from the Viewpoints of Agricultural Graduates in the Kohgiluyeh Region. J Entrepreneurial Strategies Agric. 12(1), 49-63. doi:10.61186/jea.2024.402
URL: http://jea.sanru.ac.ir/article-1-402-fa.html
احمدوند مصطفی، عزیزی فر اکرم.(1404). تبیین موانع توسعه کارآفرینی کشاورزی از دیدگاه دانش ‎آموختگان کشاورزی منطقه کهگیلویه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی 12 (1) :63-49 10.61186/jea.2024.402

URL: http://jea.sanru.ac.ir/article-1-402-fa.html


1- گروه مدیریت توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده:   (1663 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: امروزه یکی از مهمترین چالش ‎ها در ایران بحران بیکاری دانش ‎آموختگان دانشگاهی به‎ ویژه دانش‎ آموختگان رشته‎ های مهندسی کشاورزی است. این در حالی است که ظرفیت ‎های توسعه کشاورزی و اشتغال در آن قابل ‎توجه و فراوان است. از این‎ رو، با در نظر گرفتن ظرفیت بخش کشاورزی در این کشور، مشکل بیکاری دانش ‎آموختگان رشته کشاورزی را می‎ توان با ارتقای کارآفرینی مرتفع ساخت. از سوی دیگر، توسعه کارآفرینی خود با چالش‎ ها و موانع متنوع و متفاوتی روبرو است که شناسایی و مرتفع ساختن آنان از ضروریات است. در این راستا، شناسایی و تبیین موانع کارآفرینی کشاورزی بسیار حائز اهمیت خواهد بود. لذا، پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانش ‎آموختگان کشاورزی پیرامون موانع توسعه کارآفرینی کشاورزی در منطقه کهگیلویه انجام شده است.
مواد و روش ‎ها: جامعه آماری پژوهش حاضر دانش ‎آموختگان کشاورزی ساکن در منطقه کهگیلویه (شهرستان‎ های چرام و دهدشت) در استان کهگیلویه و بویراحمد بود که در سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی این استان عضویت داشتند (300= N). در این میان، 140 نفر به‎ عنوان حجم نمونه تعیین و از میان آنان به ‎روش نمونه‎ گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ‎ها پرسشنامه ‎ای حاوی 47 گویه بود که بر اساس مرور پیشینه و بررسی‎ های مقدماتی در منطقه و در قالب هفت بُعد شامل بازاری-اقتصادی، مهارتی- فردی، اداری- قانونی، عدم توانایی تشخیص فرصت، موانع حمایتی، مدیریتی، و زمینه‎ ای و در قالب طیف لیکرت پنج درجه‎ای از یک (کاملاً مخالفم) تا پنج (کاملاً موافقم) تدوین گردید. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان موضوعی دانشگاه یاسوج، معاونت توسعه منابع انسانی سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد و همچنین کارآفرینان برتر در بخش کشاورزی مورد بررسی و بازنگری قرار گرفت. پایایی کلی ابزار پژوهش نیز با انجام مطالعه ‎ای مقدماتی در خارج از جامعه تحقیق (شهرستان باشت) و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای موانع مختلف در دامنه 0/705 تا 0/854 به‎ دست آمد. داده ‎ها گردآوری شدند، و پس از کدگذاری در نرم‎ افزار SPSS23 ، با استفاده از آزمون‎ های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‎ ها: طبق نتایج، دیدگاه دانش‎ آموختگان کشاورزی پیرامون موانع کارآفرینی کشاورزی در منطقه کهگیلویه در هفت دسته قابل تفکیک‎ اند که موانع اقتصادی و مالی، حمایتی، زمینه ‎ای، مدیریتی، عدم توانایی تشخیص فرصت، فردی- مهارتی، و اداری- قانونی به‎ ترتیب رتبه اول تا هفتم را به ‎خود اختصاص می ‎دهند. علاوه بر آن، برای موانع اقتصادی و مالی، فردی- مهارتی، اداری- قانونی، حمایتی، عدم توانایی تشخیص فرصت، مدیریتی، و زمینه ‎ای میانگین نظرات بالاتر از حد معیار (عدد 3) به ‎دست آمد که حاکی از اتفاق نظر بالای دانش­ آموختگان مورد مطالعه پیرامون وجود موانع ذکرشده است. بر اساس نتایج آزمون من‎ ویتنی، دیدگاه پیرامون موانع کارآفرینی در بین زنان و مردان دانش ‎آموحته یکسان بود. اما نتایج پژوهش، تفاوت معنادار دیدگاه دانش ‎آموختگان مقاطع مختلف تحصیلی درخصوص موانع فردی-مهارتی را نشان دادند. علاوه بر این، تفاوت معناداری در بین گروه‎ های تحصیلی در دیدگاه پیرامون موانع اقتصادی و مالی، حمایتی، مدیریتی، زمینه ای، اداری-قانونی، عدم توانایی تشخیص فرصت و سطح تحصیلات آنها مشاهده نشد.
نتیجه ‎گیری: امنیت غذایی کشور در شرایط خشکسالی، کم ‎آبی و تحریم‎ های ظالمانه نیازمند توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی است. این در حالی است که بار اصلی توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی بر دوش دانش ‎آموختگان آن است لیکن در این مسیر، موانع و چالش‎ های عدیده‎ای قابل تبیین است. بررسی موانع کارآفرینی در میان دانش‌آموختگان رشته کشاورزی در منطقه کهگیلویه نشان دهنده وجود چالش‌های متعددی در این زمینه است. مهمترین مانع کارآفرینی دانش‎ آموختگان کشاورزی از میان موانع هفتگانه مورد بررسی، موانع اقتصادی و مالی و پس از آن موانع حمایتی آنان است. این در حالی است که موانع اداری-قانونی در رتبه آخر قرار گرفته‎ اند. از میان مؤلفه ‎های مالی-اقتصادی، هزینه بالای تأمین تجهیزات و ملزومات اولیه کسب و کارهای کشاورزی و حاشیه سود پائین این نوع فعالیت ‎ها از بارزترین موانع مالی-اقتصادی محسوب می‎ شوند. علاوه بر آن، نبود افراد مشارکت‎ جو و متخصص برای راه‎ اندازی کسب و کارها و ناکافی بودن مهارت و تجربه مناسب برای راه‎ اندازی کسب و کارهای نوین به‎ عنوان مهمترین موانع مهارتی-فردی شناخته شده‎ اند. همچنین، وجود مافیای واردات و عدم رقابت عادلانه و قوانین و مقررات پیچیده و دست و پاگیر در حیطه موانع اداری-قانونی حائز اهمیت است. افزون بر آن، عدم ارائه خدمات مناسب توسط سازمان ‎های متولی و فقدان آموزش‎ های لازم در این خصوص از مهم ترین موانع حمایتی محسوب می‎ گردند. همچنین، ضعف مدیریتی و عدم اتخاذ تصمیمات راهبردی برای توسعه بخش کشاورزی نیز به ‎عنوان مؤلفه‎ های مهم در موانع مدیریتی کارآفرینی نشان داده شده است. احتمال سرقت ایده ‎ها و ترس از ناکامی در راه‎ اندازی و توسعه کسب و کار در بین دانش ‎آموختگان نیز بر عدم استقبال آنان از فعالیت‎ های کارآفرینانه مؤثر است. با توجه به نتایج تحقیق، به‎ نظر می‎ رسد که برطرف کردن موانع کارآفرینی کشاورزی در منطقه کهگیلویه می‎ تواند نقش مثبتی در رفع مشکل بیکاری دانش ‎آموختگان رشته کشاورزی داشته باشد. از آنجاکه این موانع بهطور مشخص بر روی کارآفرینی دانش‌آموختگان مؤثر هستند، ضروری است که برنامه‌های آموزشی و حمایتی برای تقویت مهارت‌های فردی و مدیریتی در کنار ایجاد بسترهای مناسب اقتصادی و حقوقی در بخش کشاورزی طراحی شود. در نهایت، توجه به ظرفیت‌های بالای بخش کشاورزی در ایران و ضرورت ارتقاء کارآفرینی در این حوزه می‌تواند نقش مهمی در اشتغال دانش‎ آموختگان دانشگاهی، به‌ویژه در رشته‌های مهندسی کشاورزی ایفا کند. اقدامات مورد نظر می‌توانند به حمایت از کارآفرینان جوان در فرایند راه‌اندازی کسب ‌وکارهای نوپا و ایجاد اشتغال پایدار منجر شوند.

 
متن کامل [PDF 2079 kb]   (596 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کارآفرینی در کشاورزی
دریافت: 1403/2/5 | پذیرش: 1403/5/21

فهرست منابع
1. Ahmadi, S., Kohestani, H., Yadavar, H., & Shabanali Femi, H. (2018). Meta-analysis of factors affecting the development of entrepreneurship of rural women. Journal Space Economy & Rural Development, 8(27), 21-38. [In Persian]
2. Baliyan, S. P., Mosia, P. A., & Baliyan, P. S. (2020). Gender differences in entrepreneurial attitudes and constraints: Do the constraints predict university agriculture graduates' attitudes towards entrepreneurship? International Journal of Higher Education, 9(5), 259-273.‌ https://doi:10.5430/ijhe. v9n5p259. [DOI:10.5430/ijhe.v9n5p259]
3. Chambers, D., & Munemo, J. (2019). Regulations, institutional quality and entrepreneurship. Journal of Regulatory Economics, 55(1), 46-66. https://doi.org/10.1007/s11149-019-09377-w [DOI:10.1007/s11149-019-09377-w.]
4. Ehsanifar, T., Rostami, F., Naderi, N., & Rezaee, B. (2016). Obstacles and strategies for entrepreneurship development in the agricultural sector. Journal of Entrepreneurship in Agriculture, 3(2), 1-15. [DOI:10.22069/jead.2024.22384.1823. [In Persian]]
5. Fadaei Keivanee, R., Azizi, M., & Badizadeh, A. (2021). Analysis of dimensions and components of family entrepreneurship sustainability in Iran. Political Sociology of Iran, 4(3), 665-687. [DOI:10.30510/PSI.2022.296669.2085. [In Persian]]
6. Fredström, A., Peltonen, J., & Wincent, J. (2021). A country-level institutional perspective on entrepreneurship productivity: The effects of informal economy and regulation. Journal of Business Venturing, 36(5), 106002. https://doi.org/10.1016/j.jbusvent.2020.106002 [DOI:10.1016/j.jbusvent.2020.106002.]
7. Ghiasvand Ghiasi, F. (2019). Analysis of barriers to entrepreneurship in agricultural small and medium enterprises in Qazvin province. Journal of Entrepreneurship in Agriculture, 5(4), 117-130. [DOI:10.22069/jead.2020.17444.1399. [In Persian]]
8. Karami, A., Nouri, M., & Mosavi, N. (2017). Evaluation and zoning of agricultural development in counties of Kohgiloyeh and Boyer-Ahmad province, Iran. Agricultural Economics, 10(4), 119-138. [DOI:10.22034/iaes.2017.22230]
9. Karamti, C., & Abd-Mouleh, N. W. (2022). Finding entrepreneurial opportunities in times of crisis: Evidence from Tunisia. Journal of the Knowledge Economy, 1-30. doi: 10.1007/s13132-021-00888-6. [DOI:10.1007/s13132-021-00888-6]
10. Kouchaky, Z., Razzaghi, F., Ghorbani piralidehi, F., & Azizi, T. (2024). Investigating the barriers and deterrents to establish green entrepreneurship in greenhouse production units of Golestan province. Iran Agricultural Extension and Education Journal, 19(2), 55-74. https://doi.org/ 10.22034/iaeej.2023.408862.1745. [In Persian] [DOI:10.22034/iaeej.2023.408862.1745. [In Persian]]
11. Krejcie, R. V., & Morgan, D. W. (1970). Determining sample size for research activities. Educational and Psychological Measurement, 30(3), 607-610. https://doi.org/10.1177/001316447003000308 [DOI:10.1177/0013164470030003.]
12. Lundberg, H., & Rehnfors, A. (2018). Transnational entrepreneurship: opportunity identification and venture creation. Journal of International Entrepreneurship, 16(2), 150-175. https://doi.org/10.1007/s10843-018-0228-5 [DOI:10.1007/s10843-018-0228-5.]
13. Moumenihelali, H., & Moazen, Z. (2015). A review of barriers to entrepreneurship development in the agricultural sector. Journal of Entrepreneurship in Agriculture, 2(1), 111-124. [In Persian]
14. Naderi, N., Yusefi, Z., & Rezaee, B. (2016). Phenomenology Barriers to the Creation and Launch Agricultural Startups. Journal of Entrepreneurial Strategies in Agriculture, 3(5), 35-46 [In Persian]
15. Rai, U., Ghosh, S., Rai, B., Das, L., & Mondal, S. (2022). Attitude of the agriculture graduates and general graduates towards agricultural entrepreneurship and self-employment. Age, 106, 073.
16. Reisi A., Sheihaki Tash, M., Salarzehi, H., & Valinafs, A. (2016). Identification and prioritization of factors affecting agricultural entrepreneurship in rural areas (Study Case: Sarbaz County). Journal of Entrepreneurial Strategies Agriculture, 3(6), 51-58. [In Persian]
17. Rezaei, B., Najafpour, H., & Naderi, N. (2017). Obstacles and solutions to the development of green entrepreneurship in Kermanshah. Journal Space Economy & Rural Development, 6(20), 59-78. https://doi.org/10.18869/acadpub.serd.6.20.59 [DOI:doi: 10.18869/acadpub.serd.6.20.59. [In Persian]]
18. Sadr Dashtaki, S. Z., & Fatemi, M. (2023). Determining the obstacles and inhibitors of agricultural business development of the Omid Entrepreneurship Fund. Journal of Entrepreneurial Strategies Agriculture, 10(1), 118-131. https://doi.org/10.61186/jea.10.19.118 [DOI:10.61186/jea.10.19.118. [In Persian]]
19. Safarzadeh, Y., & Zahedi, Sh. (2016). The relationship between Social Capital and Social Support with Entrepreneurship in Female Employees in National South Oil Company (NLSOC). Woman and Culture, 8(29), 99-111. [In Persian]
20. Shamanian, M., Rahmani Fazli, A. R., & Azizpour, F. (2018). Analyzing entrepreneurship development capacities in rural Damghan district. Journal Space Economy & Rural Development, 8(28), 133-156. [DOI:10.48308/esrj.2022.100788. [In Persian]]
21. Shamsi, H., Kakaee, H., Fotouhi. M., & Khezri, M. (2022). Investigating the Impact of Innovation Strategy Management on Performance: Mediating Role of Entrepreneurial Opportunity Recognition. Journal of Economic Business Research, 12(23), 1-11. https://doi.org/10.3390/su15075776 [DOI:10.3390/su15075776. [In Persian]]
22. Shojaeifard, A. (2022). Provide a causal model for identifying entrepreneurial opportunities with respect to the role of media literacy and entrepreneurial awareness. Journal of Studies in Library and Information Science, 1(14), 1-15. [DOI:10.22055/slis.2022.41172.1897. [In Persian]]
23. Tanwar, S., & Bhardwaj, M. S. (2022). Challenges and opportunities for rural entrepreneurship. Journal of Contemporary Issues in Business and Government, 28(03), 612-620. [DOI:10.47750/cibg.2022.28.03.047.]
24. Valizadeh, M., Rostami, F., Shiri, N., & Khoshmaram, M. (2022). Analysis of effective factors on identifying entrepreneurial opportunities among rural women members of Kermanshah Microcredit Funds. Women in Development and Politics, 20(4), 697-721. https://doi.org/ 10.22059/jwdp.2022.339102.1008164. [In Persian] [DOI:10.22059/jwdp.2022.339102.1008164. [In Persian]]
25. Zamani, N., & Mohammadi, M. (2018). Entrepreneurial learning as experienced by agricultural graduate entrepreneurs. Higher Education, 76(2), 301-316. https://doi.org/10.1007/s10734-017-0209-y [DOI:10.1007/s10734-017-0209-y. [In Persian]]
26. Zivari, A., Mohammadi Khyareh, M. & Mazhari, R. (2020). A systematic review of the factors affecting access to finance in entrepreneurial activities. Science and Technology Policy Letters, 10(3), 55-75. 20.1001.1.24767220.1399.10.3.6.1. [In Persian]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Entreneurship and Agriculture

Designed & Developed by: Yektaweb