دوره 10، شماره 20 - ( پاییز و زمستان 1402 )                   جلد 10 شماره 20 صفحات 56-43 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Talaie H. (2024). Decision-making about Barriers to Establishing Shared Farms with the Approach of Achieving Sustainable Development Goals. jea. 10(20), 43-56. doi:10.61186/jea.10.20.43
URL: http://jea.sanru.ac.ir/article-1-361-fa.html
طلایی حمیدرضا. تصمیم‌‌گیری در مورد موانع ایجاد مزارع اشتراکی با رویکرد دستیابی به اهداف توسعه پایدار راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی 1402; 10 (20) :56-43 10.61186/jea.10.20.43

URL: http://jea.sanru.ac.ir/article-1-361-fa.html


گروه مدیریت صنعتی، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اراک، اراک، ایران
چکیده:   (561 مشاهده)
مقدمه و هدف: بر اساس اهداف توسعه پایدار، سیستم اجتماعی-اقتصادی جدیدی پدید آمده است که به اقتصاد اشتراکی معروف است. اقتصاد اشتراکی منابع را بین افراد به اشتراک می‌‌گذارد و به کاهش اثرات منفی محیطی و اجتماعی و کاهش هزینه‌‌ها کمک می‌‌کند. همچنین، بخش کشاورزی در ایران مستعد پایداری منفی است. از‌‌ این‌‌رو، لازم است راهبردهایی جهت ترویج و اجرای اقتصاد اشتراکی در حوزه کشاورزی مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه به ­دنبال شناسایی و تحلیل موانع اجرای اقتصاد اشتراکی در حوزه کشاورزی در فلات مرکزی ایران است.
مواد و روش‌‌ها: روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. نمونه آماری این پژوهش 15 نفر از خبرگان و کشاورزان نمونه حوزه کشاورزی اشتراکی در فلات مرکزی ایران می­ باشد که بر اساس نمونه‌‌گیری قضاوتی انتخاب شدند. در این پژوهش، ابتدا بر اساس مرور ادبیات تحقیق، موانع ایجاد مزارع اشتراکی شناسایی شدند. سپس بر اساس نظر خبرگان، موانع شناسایی ­شده بومی‌‌سازی و درخت تصمیم‌‌گیری تشکیل داده شد. در ادامه، ماتریس‌‌های مقایسه‌‌های زوجی در هر سطح درخت تصمیم‌‌گیری تشکیل شده و در نهایت اقدام به رتبه‌‌بندی و اولویت‌‌بندی موانع با استفاده از روش فرایند تحلیل‌‌ سلسله‌‌ مراتبی (AHP) و نرم‌‌افزار اکسپرت‌‌چویس گردید.
یافته‌‌ها: بر اساس نتایج پژوهش، موانع پیاده‌‌سازی مزارع اشتراکی در فلات مرکزی ایران بهترتیب در چهار گروه موانع اقتصادی، موانع اجتماعی، موانع فنی و موانع ذینفعان اولویت‌‌بندی شدند. همچنین براساس نتایج، به‌‌ترتیب هزینه سرمایه، کمبود مشوق‌‌ها، کمبود تمایل به تغییر، فقدان وجود فناوری و کمبود سکوهای ارتباطی مهمترین موانع فرعی پیاده‌‌سازی مزارع اشتراکی در فلات مرکزی ایران هستند.

نتیجه‌‌گیری: براساس نتایج پژوهش و اولویت‌‌بندی موانع اصلی و فرعی پیاده‌‌سازی مزارع اشتراکی، موانع اقتصادی و به‌‌طور خاص، هزینه سرمایه، مهمترین مانع پیاده‌‌سازی موفق مزارع اشتراکی در فلات مرکزی ایران است. از این رو، پیشنهاد می‌‌گردد، مدل‌‌های درآمدزایی و محاسبه نرخ بازگشت سرمایه، قبل از شروع فرایند کشاورزی اشتراکی به‌‌دقت محاسبه و برآورد شود و برای شرکا تبیین گردید. همچنین، باتوجه به اهمیت مانع کمبود مشوق‌‌ها، پیشنهاد می‌‌گردد به‌‌منظور تروجی فرهنگ کشاورزی اشتراکی و پیاده‌‌سازی موفق آن، انگیزه‌‌های مادی (مانند حمایت‌‌های مالی و ارائه تسهیلات) و انگیزه‌‌های معنوی (مانند تقدیر از کسب‌‌و‌‌کارهای موفق کشاورزی اشتراکی و تقویت انگیزه‌‌های اجتماعی) بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
 
متن کامل [PDF 5247 kb]   (100 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اقتصاد کشاورزی
دریافت: 1402/3/4 | پذیرش: 1402/5/8 | انتشار: 1402/11/8

فهرست منابع
1. Acquier, A., Daudigeos, T., & Pinkse, J. (2017). Promises and paradoxes of the sharing economy: An organizing framework. Technological Forecasting and Social Change, 125, 1-10. [DOI:10.1016/j.techfore.2017.07.006]
2. Al-Harbi, K. M. A. S. (2001). Application of the AHP in project management. International Journal of Project Management, 19(1), 19-27. [DOI:10.1016/S0263-7863(99)00038-1]
3. Alizadeh, K., & Hataminejad, H. (2015). The role of exploitation systems in the sustainable development of agriculture in Iran (study area: Central part of Torbate Heydarieh). Journal of Geographical Science, 22(11), 71-87. (In persian).
4. Asian, S., Hafezalkotob, A., & John, J. J. (2019). Sharing economy in organic food supply chains: A pathway to sustainable development. International Journal of Production Economics, 218, 322-338. [DOI:10.1016/j.ijpe.2019.06.010]
5. Belton, I., MacDonald, A., Wright, G., & Hamlin, I. (2019). Improving the practical application of the Delphi method in group-based judgment: A six-step prescription for a well-founded and defensible process. Technological Forecasting and Social Change, 147, 72-82. [DOI:10.1016/j.techfore.2019.07.002]
6. Boar, A., Bastida, R., & Marimon, F. (2020). A systematic literature review. Relationships between the sharing economy, sustainability and sustainable development goals. Sustainability, 12(17), 6744. [DOI:10.3390/su12176744]
7. Cheng, X., Fu, S., Sun, J., Bilgihan, A., & Okumus, F. (2019). An investigation on online reviews in sharing economy driven hospitality platforms: A viewpoint of trust. Tourism Management, 71, 366-377. [DOI:10.1016/j.tourman.2018.10.020]
8. Cohen, B., & Kietzmann, J. (2014). Ride on! Mobility business models for the sharing economy. Organization and Environment, 27(3), 279-296. [DOI:10.1177/1086026614546199]
9. Cui, L., Yang, K., Lei, Z., Lim, M. K., & Hou, Y. (2022). Exploring stakeholder collaboration based on the sustainability factors affecting the sharing economy. Sustainable Production and Consumption, 30, 218-232. [DOI:10.1016/j.spc.2021.12.009]
10. Curtis, S. K., & Lehner, M. (2019). Defining the sharing economy for sustainability. Sustainability, 11(3), 567. [DOI:10.3390/su11030567]
11. Dantas, T. E. T., de-Souza, E. D., Destro, I. R., Hammes, G., Rodriguez, C. M. T., & Soares, S. R. (2021). How the combination of circular economy and industry 4.0 can contribute towards achieving the sustainable development goals. Sustainable Production and Consumption, 26, 213-227. [DOI:10.1016/j.spc.2020.10.005]
12. Finzi, A., Mattachini, G., Lovarelli, D., Riva, E., & Provolo, G. (2020). Technical, economic, and environmental assessment of a collective integrated treatment system for energy recovery and nutrient removal from livestock manure. Sustainability, 12(7), 2756. [DOI:10.3390/su12072756]
13. Geissinger, A., Laurell, C., Öberg, C., & Sandström, C. (2019). How sustainable is the sharing economy? On the sustainability connotations of sharing economy platforms. Journal of Cleaner Production, 206, 419-429. [DOI:10.1016/j.jclepro.2018.09.196]
14. Giddy, J. K. (2021). Uber and employment in the Global South-not-so-decent work. Tourism Geographies, 24(6-7), 1022-1039. [DOI:10.1080/14616688.2021.1931955]
15. Golshani, A., Khadivar, A., & Abbasi, F. (2019). Modeling the factors affecting people's participation in mobile applications related to the sharing economy in Iran. Iranian Journal of Information Management, 5(1), 210-225. (In persian).
16. Gössling, S., & Michael Hall, C. (2019). Sharing versus collaborative economy: How to align ICT developments and the SDGs in tourism? Journal of Sustainable Tourism, 27(1), 74-96. [DOI:10.1080/09669582.2018.1560455]
17. Govindan, K., Shankar, K. M., & Kannan, D. (2020). Achieving sustainable development goals through identifying and analyzing barriers to industrial sharing economy: A framework development. International Journal of Production Economics, 227, 107575. [DOI:10.1016/j.ijpe.2019.107575]
18. Ingerpuu, L. (2022). Threats and opportunities to Baltic socialist architecture in rural decline: The case of collective farm centers. Journal of Baltic Studies, 1-22. [DOI:10.1080/01629778.2022.2061025]
19. Jakku, E., Taylor, B., Fleming, A., Mason, C., Fielke, S., Sounness, C., & Thorburn, P. (2019). "If they don't tell us what they do with it, why would we trust them?" Trust, transparency and benefit-sharing in smart farming. NJAS-Wageningen Journal of Life Sciences, 90, 100285. [DOI:10.1016/j.njas.2018.11.002]
20. Jamshidi, O., Sobhani, S. M. J., Mokhber Dezfoli, A., & Hajimirrahimi, S. D. (2023). Strategic analysis of the development of agricultural businesses (Study of Karaj County). Journal of Entreneurship and Agriculture. (In persian).
21. Khalaj, M., Shafiee Roodposhti, M., Azar, A., & Shahbazi, M. (2020). Identifying the dimensions and components of the sharing economy in the manufacturing systems-The case of parts manufacturing companies in the province of Qom. Journal of Production and Operations Management, 11(2), 45-67. (In persian).
22. Kim, H., Shin, H. H., & So, K. K. F. (2022). Actor value formation in Airbnb: Insight from multi-source data. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 34(7), 2773-2797. [DOI:10.1108/IJCHM-10-2021-1208]
23. Kordnaeij, A., Moshabaki Esfahani, A., & Asghari Goudarzi, F. (2022). Identifying the antecedents of value co-creation in startups in a sharing economy: A mixed approach. Journal of Entrepreneurship Development, 15(3), 563-582.
24. Li, Y., Bai, X., & Xue, K. (2020). Business modes in the sharing economy: How does the OEM cooperate with third-party sharing platforms? International Journal of Production Economics, 221, 107467. [DOI:10.1016/j.ijpe.2019.08.002]
25. Lin, P. M. C., Au, W. C., Leung, V. T. Y., & Peng, K.-L. (2020). Exploring the meaning of work within the sharing economy: A case of food-delivery workers. International Journal of Hospitality Management, 91, 102686. [DOI:10.1016/j.ijhm.2020.102686]
26. Liya, X., & Yan, P. (2020). Design and application of a development framework based-on shared farm digital control platform. In E3S Web of Conferences (Vol. 189, p. 1003). EDP Sciences. [DOI:10.1051/e3sconf/202018901003]
27. Llones, C. A., Mankeb, P., Wongtragoon, U., & Suwanmaneepong, S. (2022). Production efficiency and the role of collective actions among irrigated rice farms in Northern Thailand. International Journal of Agricultural Sustainability, 1-11. [DOI:10.1080/14735903.2022.2047464]
28. Ma, Y., Lan, J., Thornton, T., Mangalagiu, D., & Zhu, D. (2018). Challenges of collaborative governance in the sharing economy: The case of free-floating bike sharing in Shanghai. Journal of Cleaner Production, 197, 356-365. [DOI:10.1016/j.jclepro.2018.06.213]
29. Makizadeh, V., & Sharaei, F. (2022). Investigate the drivers of re-use intent in P2P joint ventures (Case study: Tapsi). Consumer Behavior Studies Journal, 9(2), 1-19. (In persian).
30. Martin, C. J. (2016). The sharing economy: A pathway to sustainability or a nightmarish form of neoliberal capitalism? Ecological Economics, 121, 149-159. [DOI:10.1016/j.ecolecon.2015.11.027]
31. Martin, E. W., & Shaheen, S. A. (2011). Greenhouse gas emission impacts of carsharing in North America. IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems, 12(4), 1074-1086. [DOI:10.1109/TITS.2011.2158539]
32. Mohamadghasemi, H., & Mohammadi, M. (2016). A new mean estimator for judgment post stratification by ordering observations in Strata. Journal of Statistical Sciences, 10(1), 129-137. (In persian).
33. Möhlmann, M. (2015). Collaborative consumption: Determinants of satisfaction and the likelihood of using a sharing economy option again. Journal of Consumer Behaviour, 14(3), 193-207. [DOI:10.1002/cb.1512]
34. Moosavi Rashedi, S. H., Makizadeh, V., & Hasanpour Qorughchi, E. (2022). Entrepreneurship development strategy in shared business (Case study rural areas of Dasht-e Azadegan township). Journal of Entreneurship and Agriculture, 9(17), 46-58. (In persian). [DOI:10.52547/jea.9.17.46]
35. Munkøe, M. M. (2017). Regulating the European sharing economy: State of play and challenges. Intereconomics, 52(1), 38-44. [DOI:10.1007/s10272-017-0641-3]
36. Nekoee Naeini, S. A. (2015). Assess the sustainability of agricultural farming systems in order to achieving the goals of reselience economy. Quarterly Journal of the Macro and Strategic Policies, 3(9), 123-139. (In persian).
37. Nemati, A., Ghoreishi Najafabadi, S. H., Joodaki, G., & Mousavi Nadoushni, S. S. (2019). Evaluation of agricultural drought characteristics in Iran's central plateau catchment using GRACE satellite. Iranian Journal of Soil and Water Research, 50(2), 313-327. (In persian).
38. Nicholls, E., Ely, A., Birkin, L., Basu, P., & Goulson, D. (2020). The contribution of small-scale food production in urban areas to the sustainable development goals: A review and case study. Sustainability Science, 15, 1585-1599. [DOI:10.1007/s11625-020-00792-z]
39. Onete, C. B., Pleşea, D., & Budz, S. (2018). Sharing economy: Challenges and opportunities in tourism. Amfiteatru Economic, 20(12), 998-1015. [DOI:10.24818/EA/2018/S12/998]
40. Philip, H. E., Ozanne, L. K., & Ballantine, P. W. (2015). Examining temporary disposition and acquisition in peer-to-peer renting. Journal of Marketing Management, 31(11-12), 1310-1332. [DOI:10.1080/0267257X.2015.1013490]
41. Seifollahi, N., & Khani, R. M. (2023). Identification of barriers to develop the fruit production chains (Case study of orchards in Meshginshahr). Journal of Agricultural Economics and Development (2008-4722), 36(4). (In persian).
42. Shamshiri, S., & Darabi, H. (2017). Introducing community garden and its role in sustainable urban development. Human and Environment, 15(1), 93-104. (In persian).
43. Sharma, P. (2021). Sustainability through sharing farm equipment: A research agenda. Social and Sustainability Marketing, 279-308. [DOI:10.4324/9781003188186-11]
44. Vahdati, K., & Sarikhani, S. (2020). An overview of sustainable agriculture development in Iran and in the world. Strategic Research Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 5(1), 19-32. (In persian).
45. Yuan, Q., & Shen, B. (2019). Renting fashion with strategic customers in the sharing economy. International Journal of Production Economics, 218, 185-195. [DOI:10.1016/j.ijpe.2019.04.034]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Entreneurship and Agriculture

Designed & Developed by : Yektaweb