دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (27 مشاهده)
رویکرد یک روستا، یک محصول ، یک روستا را برای تولید یک محصول رقابتی و قابلفروش با توجه به منابع محلی خود برای دستیابی به درآمد فروش در بازار و اقتصاد محلی تقویت میکند. یک رویکرد توسعه اقتصادی جامعهمحور و مبتنی بر تقاضا و استفاده از منابع منطقهای، ظرفیت منطقهای با تأکید بر سه اصل اساسی محلیبودن و در عین حال جهانیاندیشیدن، اتکا به خود و خلاقیت، و توسعه منابع انسانی میباشد. هدف اصلی این پژوهش، دستهبندی مؤلفههای تبیینکننده استقرار راهبرد یک روستا، یک محصول )(OVOP برای کارآفرینی از دیدگاه روستاییان در دهستان نهرمیان ازتوابع بخش زالیان شهرستان شازند میباشد.
مواد و روشها:
پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن شامل 5550 نفر از روستاییان دهستان نهرمیان میباشد. نمونه گیری به روش نمونهگیری چندمرحلهای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 160 نفر تعیین گردید. ابزار تحقیق پرسشنامهای بود که تأیید روایی آن توسط متخصصان و کارشناسان صندوق کارآفرینی امید، کارشناسان توسعه روستایی سازمان جهاد کشاورزی و اعضای هیأت علمی رشته جغرافیا و برنامهریزی روستایی دانشگاه خوارزمی و اعتماد و پایایی آن با آماره آلفای کرونباخ انجام شد. در بخش آمار تحلیلی با توجه به اهداف تحقیق، از روش تحلیل عاملی اکتشافی با نرمافزار SPSS استفاده گردید.
یافتهها:
اولویتبندی شاخصهای تبیینکننده استقرار راهبرد OVOP برای کارآفرینی از دیدگاه روستاییان نشان داد شاخصهای"کیفیت تولیدات"، "فعالیت دارای مزیت رقابتی" و "تولید در سطح محلی برای بازار جهانی" اولویتهای اول و "خدمات ارتباطی و ICT"، "پشتیبانی دولت" و "مشارکت و تعاون در کشاورزی در اولویتهای آخر بوده است. مطابق نتایج تحلیل عاملی اکتشافی هفت عامل نوپذیری و خلاقیت، فروش و بازاریابی، مزیت نسبی و رقابتپذیری، سرمایه انسانی و اجتماعی، مشارکت اجتماعی، حمایتی- زیرساختی و کاهش شکاف اقتصادی مهمترین عوامل تبیینکننده استقرار راهبرد OVOP از دیدگاه روستاییان بهدست آمدند. هفت عامل مذکور توانسته اند 27/68 درصد از کل واریانس متغیرها را تبیین نمایند.
نتیجهگیری:
OVOP به عنوان یک استراتژی توسعه روستایی و محرک توسعه اقتصادی روستا مستلزم توجه به روستاهای نوآور و دانشبنیان در کاهش فقر نواحی روستایی است. در این راستا، توجه به هدف بهینهسازی مناسب از منابع محلی و تخصیص سرمایه و منابع مالی برای مدیریت کسب و کارهای محلی و سازماندهی تعاونیهای محلی با رویکرد خودباوری و خلاقیت حائز اهمیت است. از طرفی ترغیب و تشویق روستاییان برای تولید محصول محلی و حمایتهای دولت برای برچسبگذاری و برندسازی در زنجیره ارزش محصولات نقش مهمی در توسعه بازار بینالمللی و صادرات محصول و توسعه کارآفرینی روستایی دارد.
.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
کارآفرینی در کشاورزی دریافت: 1401/7/11 | پذیرش: 1401/12/22