بهار و تابستان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (185 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: اهمیت توجه به راهبردهای بخش کشاورزی در برنامه ­های توسعه، به لحاظ اهمیت روزافزون این بخش در اقتصاد ملی کشور است. در این میان استان مازندران به‌‌واسطه بارندگی و خاک مستعد از دیرباز قطب کشاورزی محسوب می‌‌شد. به منظور تحقق توسعه بخش کشاورزی، شناسایی چالش­ها و پتانسیل­ های پیش­روی این بخش، از عوامل مهم به نظر می­رسد. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی وضع موجود و تعیین چالش­ها، راهبردها و راهکارهای توسعه بخش کشاورزی و اولویت­ بندی آن­ها در استان مازندران می­باشد.
مواد و روش­ها: با توجه به قابلیت ­های تولید محصولات کشاورزی در استان، در این مطالعه، به شناسایی چالش­ها و تبیین سازوکارها و راهبردهای توسعه کشاورزی پایدار در زیر بخش‌های زراعت و باغبانی، دامپروری و شیلات به‌عنوان مهم‌ترین زیر بخش کشاورزی پرداخته شد. جمع‌آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه از بهره‌برداران و کارشناسان در سال 1398 انجام شد. وزن­دهی گزینه­ ها با توجه به معیارهای اقتصادی، اجتماعی، محیط ­زیستی و فنی و زیر بنایی به عنوان کلیدی­ ترین ابعاد توسعه پایدار انجام گرفت. به منظور رتبه ­بندی راهبردها از روش TOPSIS Fuzzy استفاده گردید.
یافته ­ها:  نتایج نشان داد که چالش­های اصلی و مهم بخش کشاورزی استان مازندران شامل مواردی همچون: عدم اجرای سند آمایش سرزمین، ضعف نگرش اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی به جایگاه کشاورزی استان در سطح ملی، عدم مشارکت و سرمایه‌گذاری کافی بخش خصوصی در استان با توجه به جایگاه آن در بخش کشاورزی، عدم وجود زیرساخت‌‌های پایه و اساسی به‌منظور توسعه کشاورزی متناسب با شرایط جدید، ضعف در مدیریت یکپارچه دانش و اطلاعات بخش کشاورزی  متناسب با نیازهای استان و عدم رعایت الگوی کشت بهینه با توجه به اثرات تغییر اقلیم می­باشد. در بخش زراعت و باغبانی راهبرد (( ارائه خدمات اعتباری برای تجهیز و نوسازی روش­های تولید)) با امتیاز نهایی 0/47 در بالاترین اولویت قرار گرفت. همچنین، در بخش­های دام و طیور و شیلات به ترتیب راهبردهای ((توسعه صادرات و ورود به بازارهای جهانی)) و ((توسعه آبزی‌پروری)) با امتیاز نهایی 0/57 و 0/68 بیشترین مقدار را به دست آورده و در رتبه ­های اول قرار گرفتند.
نتیجه­ گیری: برای تحقق اهداف توسعه بخش کشاورزی در استان، توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان مورد تأکید است و از این منظر کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان می‌توانند در قالب مصوبه‌، ساز و کاری برای سرعت گرفتن توسعه این فناوری‌ها و ظرفیت‌ها در استان ها، تلاش کنند. یافته ­های این پژوهش می­ تواند کارایی اقدامات مدیران و کارشناسان را در هدایت فرایند اجرا و غلبه بر چالش­های اجرا، ارتقا دهد. با توجه به نتایج این تحقیق، راهکارهایی همچون استفاده از پژوهشگران و دانش‌آموختگان کشاورزی، حمایت و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات کشاورزی پیشنهاد می­شود.
متن کامل [PDF 1474 kb]   (78 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/3/24 | پذیرش: 1402/6/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Entreneurship and Agriculture

Designed & Developed by : Yektaweb