بهار و تابستان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
چکیده:   (168 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: امروزه، گسترش فن ­آوری­ های نوین در تولید محصولات باغی در سطح کلان، نقش بسیار حائز اهمیتی را در افزایش کمیت و کیفیت گیاهان ایفا می ­کند.استفاده از مالچ پلاستیکی در بستر کشت توت ­فرنگی به ­واسطه وضعیت گرمایی و نوری که در محیط پیرامون (خرد اقلیم) گیاه ایجاد می­ کند، عملکرد و کیفیت میوه توت­ فرنگی را تحت تاثیر قرار می­دهد. از سوی دیگر مزایای حاصل از کاربرد مالچ ­ها، ظرفیت لازم برای بهره­ مندی اقتصادی اقشار خرد جوامع بویژه روستاییان را فراهم می­ سازد.  بنابراین هدف از این پژوهش استفاده از مزایای اثر خرد اقلیمی مالچ ­های پلاستیکی رنگی بر افزایش درآمد و کسب و کار روستایی بود.
مواد و روش ­ها: در این پژوهش آزمایشی بر پایه طرح بلوک­ های کامل تصادفی با چهار تیمار آزمایشی شامل؛ (مالچ پلاستیکی قرمز، سیاه، سفید و شاهد (بدون مالچ)) در سه تکرار در سال زراعی  1401-1400 در مزرعه کارآفرینی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد.
یافته­ ها: بر پایه یافته ­ها، تاثیر مالچ ­های پلاستیکی رنگی بر عملکرد کمی و کیفی میوه توت­ فرنگی معنی­ دار بود. به ­طوریکه مالچ­ های پلاستیکی قرمز، سفید و سیاه به­ ترتیب با 11910/17، 10441/83 و 9706/2 گرم بیشترین عملکرد را نسبت به تیمار شاهد (7164/3 گرم) به­ خود اختصاص دادند. بدین ترتیب درآمد حاصل از فروش میوه در مالچ­ های پلاستیکی قرمز، سفید و سیاه به­ ترتیب 65/8، 57/7 و 16/9 درصد در مقایسه با شاهد افزایش یافت. همچنین تعداد میوه­ های برداشت شده از گروه ­های اول، دوم و سوم به تیمارهای دارای مالچ پلاستیکی اختصاص یافت، که حاکی از بازارپسندی مطلوب ­تر محصول بود. بر اساس نتایج بدست آمده، بیشترین میزان آنتوسیانین میوه توت ­فرنگی در مالچ قرمز با مقدار 71/8 میلی­ گرم در 100 گرم میوه تازه مشاهده شد و کمترین میزان آن، مربوط به تیمار شاهد با مقدار 58/5 میلی ­گرم در 100 گرم میوه تازه بود. بیشترین میزان محتوای فنل مربوط به مالچ ­های قرمز، سیاه و سفید به­ترتیب با 60/2، 61/1 و 60/9 میلی­ گرم گالیک اسید بر گرم بود که تفاوت چندان قابل ملاحظه ­ای با یکدیگر نداشتند اما در مقایسه با تیمار شاهد با 47/9 میلی ­گرم گالیک اسید بر گرم، برتری محسوسی را نشان دادند. همچنین تیمارهای مالچ قرمز و سیاه به­ ترتیب با 12/5 و 12/8 میلی­ گرم کوئرستین بر گرم بیشترین میزان فلاونوئید را به خود اختصاص دادند و پس از آنها، مالچ سفید با 10/2 و تیمار شاهد با 6/9 میلی­ گرم کوئرستین بر گرم در رتبه­ های بعدی قرار گرفتند.
نتیجه­ گیری: به ­طور کلی می ­توان این­ گونه اظهار داشت که استفاده از مالچ­ های پلاستیکی در بستر کشت توت ­فرنگی به­ طور چشم گیری سبب افزایش عملکرد کمی و کیفی میوه، زودرسی میوه، بازارپسندی مطلوب و عدم تماس میوه با سطح خاک در مقایسه با تیمار شاهد (بدون مالچ) گردید. بنابراین، می­ توان استفاده از آن را ابزاری سودمند برای افزایش درآمد و رونق کسب و کار و اقتصاد خرد روستایی قلمداد نمود.
متن کامل [PDF 1239 kb]   (69 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: کارآفرینی در کشاورزی
دریافت: 1402/7/25 | پذیرش: 1402/10/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Entreneurship and Agriculture

Designed & Developed by : Yektaweb